AltGr character set

in Linux Mint 19 met Cinnamon (en andere Linuxen?)

Door Jan Sepp, april 2020

Ik gebruik Linux Mint met Cinnamon en een US-International toetsenbord, met dode toetsen. Het gebeurt me niet vaak, misschien eens per drie maanden, dat ik naarstig moet zoeken naar het Euro-teken, of de Duitse Ringel-s (“ß”), dat soort tekens. Meestal red ik me met Menu →Accesoires → Character Map. Maar dat is wel weer overkill: ik raak altijd afgeleid door veelbelovende schriftsoorten als “Imperial Aramaic” of “Meroitic Cursive”

Hier is, zonder verdere omhaal, een plaatje met de AltGr toetsen. Linker kolom de kleine letters, rechter kolom de hoofdletters, dus met de «Shift» -toets. De bovenste regel is steeds de toets, de regel daaronder geeft aan wat je krijgt als je die toets met AltGr indrukt. Voor alle zekerheid: dat betekent dat, als je een c-cedille wilt hebben, je de «AltGr» toets tegelijk met de komma moet inkloppen. De officiële notatie is <AltGr+,>. Voor het Engelse pond-teken (“£”) is dus enige vingervlugheid vereist: <AltGr+Shift+4>.