Meer over Jan Sepp en S2eP2

Afb.: Jan Sepp in Hr.Ms. Onverschrokkene op weg naar TerschellingIk was ZZP-er, handelend onder de naam S2eP2. Onder die laatste naam ben ik ook nog steeds ingeschreven bij de Kamer van Koophandel.

Ik ben bij toeval in de IT gerold – en ik heb altijd in de Unix hoek gezeten. Ik studeerde eigenlijk geschiedenis aan de Vrije Universiteit. Ik werd student-assistent en kreeg onder meer als taak om onderzoeksdata in de computer te stoppen. Na een tijd wist ik zoveel van de toenmalige systemen en software dat ik besloot IT als bijvak te kiezen. Ik wam terecht bij Andrew Tanenbaum, hoogleraar informatica aan de VU, en een van de grote namen in de Unix wereld. En zo rolde ik in het Unix/Minix en (later) Linux wereldje.

Thans ligt mijn expertise nog steeds op het gebied van Unix en inmiddels ook Linux, HP XP, P9500 en 3PAR disk arrays. De laatste grote opdrachten die ik gedaan heb waren voor KPN. Ik heb daar vanaf 2015 eerst een aantal keren de  cursus Introduction OpenStack gegeven. Die waren dermate succesvol dat KPN mij verzocht (ze wilden echt mij hebben en niemand anders) om voor hen een cursus Introductie netwerk virtualisatie te geven. Dat werd een eendaagse cursus – echt een introductie dus – die zo succesvol was dat ik hem uiteindelijk meer dan 50 keer gedoceerd heb. Dat was een leuke afsluiter van mijn carrière.

Ik ben mijn carrière begonnen als opleider bij NCR, toen dat nog een algemeen computerbedrijf was. Eén van de bedrijven in de BUNCH – de 5 bedrijven (Burroughs, Univac, NCR, Control Data en Honeywell) die indertijd probeerden IBM naar de kroon te steken. Waar zijn ze nu? Rond 1989 werd NCR overgenomen door AT&T, en ik hield het voor gezien. Ik heb toen een tijdlang bij Incontrol Management Consultants gewerkt. In 1992 en 1993 heb ik in North-Carolina gestudeerd aan Wake Technical College.

Toen ik terugkwam ben ik voor mijzelf begonnen. Eerst als trainer, later als trainer en consultant. Ik heb als freelancer trainingen gegeven voor Sun Microsystems, Hewlett-Packard, Accenture, Global Knowledge en (na de overname van Sun door Oracle) voor Oracle. Tot aan ongeveer 2005 was het veelal Solaris en HP-UX en alles wat daarbij hoort: Clustering (MC/Serviceguard en Solaris Cluster), network administration en security. Na die tijd kwam daar vooral veel data-opslag (“storage”) bij. Tegenwoordig natuurlijk ook “Cloud”, want dat ligt bijna op het snijvlak van Unix en storage. Eén deze dagen zal ik een blog schrijven over de cloud, en toelichten waarom het misschien wel een modewoord is, maar geen luchtbel.

Unix draaide in 1976, toen ik ermee begon, hoofdzakelijk op minicomputers. Later kwamen Sun en Apollo (dat werd overgenomen door HP) uit met workstations. En weer later groeiden de commerciële Unix dialecten uit tot typische operating systems voor servers. Al die ontwikkelingen heb ik meegemaakt – dus ik groeide mee van de tekenafdeling naar het datacenter. Vanaf 2000 kwam daar voor mij data-opslag (storage) bij. Ik begon meteen maar met het grootste wat er toen was – de Hitachi Lightnings en de HP XP series. Ik ben nog steeds als een van de weinige onafhankelijke consultants in Nederland expert op het gebied van de HP XP/HP9000 lijn, maar ik ken ook de HP 3PAR lijn goed en ik kan u “alles” vertellen over de Oracle Sun ZFS appliances.

Ik heb altijd veel vrije tijd besteed als vrijwilliger voor de vereniging “Het Historisch Bedrijfsvaartuig“. Ik wandel, fiets, kano en zeil graag.